Zit-sta werkplek

Ik heb een paar maanden geleden een zit-sta werkplek gecreëerd in mijn kantoorruimte en dat is echt een van de beste beslissingen die ik ooit genomen heb! Als zzp’er ben je vaak aan het werk, helemaal als je vanuit huis werkt. Er is altijd nog wel iets dat eigenlijk even gedaan moet worden en dan ga je maar weer achter je bureau zitten. Als je tekstschrijver bent, dan doe je de hele dag al weinig anders dan op je bureaustoel zitten en op de computer bezig zijn. Al dat zitten, daar was ik op een gegeven moment wel klaar mee en daarom heb ik toen een zit-sta werkplek gemaakt in mijn kantoor! Ik merkte steeds vaker dat ik echt duf werd van het werk, niet alleen doordat je steeds naar een scherm kijkt, maar vooral omdat ik steeds maar zat. Tijdens het werk, maar ook ‘s avonds tijdens vergaderingen vanwege het vrijwilligerswerk dat ik doe en anders wel op de bank, om nog even televisie te kijken. Zo’n sedentaire houding, je wordt er niet echt actief van! Ik begon bovendien aan te komen en voelde me gewoon niet fit. Sinds ik een zit-sta werkplek heb, voel ik me echt een stuk beter!

Zit-sta werkplek verkleint gezondheidsrisico’s

Een zit-sta werkplek is een uitstekend middel om te voorkomen dat je last krijgt van gezondheidsklachten die voortvloeien uit een sedentaire levensstijl. Ik had het al wel eens eerder gelezen, maar teveel zitten brengt echt verschillende risico’s met zich mee:

  • het vergroot de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker
  • het zorgt ervoor dat suiker en vet minder snel opgenomen worden
  • je verbrandt te weinig energie, waardoor je aankomt
  • je wervelkolom zit in een verkeerde houding, waardoor je rugklachten kunt krijgen

Nu heb ik van nature al niet echt een goede rug en dit was dan ook zeker een belangrijk punt voor mij. Maar vooral wilde ik een zit-sta werkplek om me energieker te voelen. Als je zit, dan heb je weinig bewegingsmogelijkheden, je kunt wat met je benen trillen, maar dat is het dan ook. Steeds maar opstaan en weer gaan zitten doe je ook niet, waardoor je gewoon echt te weinig in beweging komt. Ik merk dat ik bij het staand werken veel vaker eventjes beweeg, wat natuurlijk erg positief is. Bovendien belast je bij staand werken veel meer spieren, waardoor je meer energie verbruikt en je spieren sterker blijven. Al kort nadat ik mijn zit-sta werkplek gecreëerd had, kon ik het verschil in mijn lichaam echt merken en ik zou nu niet meer zonder willen!

Elektrisch bureau

Wil je een zit-sta werkplek creëren, dan kun je dit op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld naast je bureau een hogere tafel neerzetten, maar dan moet je dus wel je computer verplaatsen van het ene werkblad naar het andere en je moet de ruimte hebben voor twee verschillende tafels. Wat eenvoudiger is en wat minder ruimte inneemt, is een bureau dat in hoogte verstelbaar is, dan creëer je echt heel gemakkelijk een zit-sta werkplek! Dergelijke bureaus kun je krijgen in een variant die je met de hand moet verstellen, maar ook elektrische exemplaren zijn mogelijk en voor dat laatste heb ik gekozen. Ik heb bij Shiraz een elektrisch bureau gekocht met een geheugenmodule. Deze onthoudt je favoriete hoogte voor het werkblad, waardoor je hier zelf niet steeds weer over na hoeft te denken en je dus heel eenvoudig van hoogte kunt veranderen. Zo kan ik echt heel gemakkelijk afwisselen tussen zittend en staand werken! Op shiraz.nl kun je meer lezen over de voordelen van een zit-sta werkplek en de producten die zij hiervoor aanbieden!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn